Elfstedenhal

Elfstedenhal akoestiek afbeeldingNoorman Bouw- en milieu-advies is als adviseur akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid samen met GEAR (TWA architecten/AchterboschZantman), Bouwgroep Dijkstra Draisma, Jorritsma Bouw, Sweco, Pranger-Rosier, ITBB en Ekwadraat in het kader van een Design en Build uitvraag gestart met het ontwerp en de aanbieding voor een nieuw ijscomplex met 400 m baan en ijshockeyhal in Leeuwarden. Anderhalf jaar later, in de zomer van 2015, kon er worden geschaatst.

Een fantastisch en uitdagend project, dat alleen kon worden gerealiseerd, omdat door alle betrokkenen optimaal is samengewerkt en het ontwerp, de advisering en bouwvoorbereiding goed op elkaar konden worden afgestemd.

Een uitdaging vanwege de beschikbare tijd, maar ook vanwege de te realiseren functies en de grootte van het complex. De omvang van het complex maakt dat de keuzes die je maakt in afwerkmaterialen en bouwconstructies, een grote impact kunnen hebben op het bouw- en realisatiebudget. Iedere euro aan meerkosten voor bijvoorbeeld de afwerking van het dak gaat alleen al voor de ijshal met 400 m baan keer 14.000 m². Dat maakt dat keuzes scherp moeten worden afgewogen, omdat een en ander niet ten koste van de te realiseren kwaliteit mag gaan.

Het bouwen van een ijsbaan vraagt verder dat je af en toe omgekeerd moet denken. Daar waar we normaal een gebouwschil ontwerpen waarmee we de warmte binnenhouden en de vorst buiten, geldt dit voor een ijsbaan een deel van het jaar andersom. Vooral op de momenten dat er zomerijs gemaakt wordt. Aandachtspunten in de advisering waren bijvoorbeeld het voorkomen van opvriezen en druppelvorming door condensvorming tegen het dak, waarbij heel specifiek is gekeken naar de opbouw van het dak en de bevestiging van de zonnepanelen.

Met trots lezen we daarom de artikelen waarin met tevredenheid door de gebruikers van het complex gesproken wordt over de goede sfeer en de gebruikswaarde.

« Terug naar overzicht

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een vraag? Een probleem? Laat het ons weten, wij gaan de uitdaging aan:

    Fout: Contact formulier niet gevonden.