Zwembad de Meerkamp Amstelveen

Na een Europese aanbestedingsprocedure is het architectenbureau Slangen+Koenis geselecteerd voor de nieuwbouw van een extra zwembad naast De Meerkamp in Amstelveen. Dit is een belangrijke stap in het realiseren van extra zwemwater om de wachtlijsten voor zwemlessen op te lossen. Naar verwachting wordt het nieuwe zwembad eind 2024 opgeleverd.

De Meerkamp is in 1994 gebouwd voor een gemeente met ruim 75.000 inwoners. Inmiddels is dit aantal gegroeid naar bijna 93.000. Dit geeft de noodzaak voor een extra zwemvoorziening aan.

In het gekozen schetsontwerp is het nieuw te bouwen 25×21 meter wedstrijdbad naast de bestaande sporthal geplaatst. Het ontwerp wordt momenteel verder uitgewerkt door het ontwerpteam. Dit ontwerpteam bestaat uit Slangen + Koenis, BBP (installaties), Noorman (bouwfysica) en WSP (constructie). Het projectmanagement wordt verzorgd door OLCO. In het ontwerp is rekening gehouden met een toekomstige 2e bouwlaag.

Duurzaam

De nieuwbouw is energiezuinig en duurzaam. Zo voldoet het aan het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid en de gestelde duurzaamheidsambitie van het projectteam. Energie wordt opgewekt via onder meer heatpipes en zonnepanelen op het dak en door het gebruik van warmtepompen (all-electric installatie). Daarnaast wordt gebruikgemaakt van energiezuinige LED-verlichting en daglicht. In het ontwerp is verder rekening gehouden met maatregelen voor circulair materiaalgebruik, klimaatadaptatie, en comfort en gezondheid van sporters en personeel. Momenteel vindt ook een onderzoek plaats naar alternatieve fossielvrije energieopwekking voor de toekomstige situatie van het gehele zwembadcomplex.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

november 18, 2022